lineup

Efterhånden er der ingen tvivl om at Danmark både kan producere øl og spiritus i høj kvalitet. Her tager jeg hul på en lille serie af blogindlæg med brændevinene fra Brænderiet Enghaven.

I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om 3 varianter af frugtbrændevinene. Hold øje med de kommende indlæg hvor jeg også vil bruge de ædle dråber i cocktails!

Brænderiet Enghaven ligger i Mellerup nordøst for Randers. Her destillerer man mange lækre spiritusser, med fokus på frugtbrændevin. Esben Moestrup, Mikkel Nordkvist og Erik Moestrup udgør det team der tilsammen sikrer at der kommer kvalitetsspiritus i flaskerne. Da det er et forholdsvis lille foretagende giver det den store fordel at have fingeren på pulsen i samtlige arbejdsgange, og fuldstændigt overblik over kvaliteten fra den rå frugt til det endelige destillat samt det flaskede slutprodukt.

lineup3

I et land som Danmark giver det god mening at producere brændevin fra æbler. Der er vist ingen tvivl om at de danske æbleplantager giver udbytte af høj kvalitet.

filippalabel

Den første brændevin jeg vil gennemgå her er lavet på Filippa æbler. Ens for alle flaskerne er at de kommer i 35 cl smukke flasker med lang slank hals. Filippa brændevinen har en alkoholstyrke på 40% og er en helt klar spiritus.

filippa

Det første der møder næsen er en kraftig æbleduft, næsten parfumeret og blomsteragtig. Det samme gør sig gældende på smagen – kraftig og vedvarende æblesmag, dog ikke parfumeret. Eftersmagen varer længe og hele tiden smager man den runde og klare smag af æble. Jeg smagte først brændevinen ved stuetemperatur, og bagefter ved ca. 8-12 grader. Når man køler brændevinen ned får man en lidt mere mild, og endimensionel aroma – stadig med en rigtig delikat æblesmag.

belledeboskooplabel

Den anden variant jeg prøvede var denne sag lavet på madæblet Belle de Boskoop. Her er duften mindre æbleagtig, men mere henad citrus og friske urter. Grønt fristes man til at sige. Meget mere fin og mindre bombastisk end Filippa’en efter min mening.

belledeboskoop

Smagen er mere mild end Filippa’en, og med en sødlig eftersmag. Igen er der en varig eftersmag som giver sig til udtryk ved en klar fornemmelse af frugt og giver en skøn mund-feel. Med den sødlig eftersmag følger også en elegant svag bitterhed ala citrusskal.

fadlagretlabel

Den sidste variant jeg har “under kniven” her, er den fadlagrede brændevin. Den er lavet på Elshof æbler fra Søby Frugtplantage. Destillatet er lagret på fransk limousine-eg.

fadlagret

Her er vi ude i noget helt andet. I duften er det tydeligt at vi har at gøre med noget fadlagret. Sød, syrlig, rund og behagelig duft. Karameliseret og kompleks.

Smagen er ligeledes rund og sødlig. Æblesmagen har den brede og komplekse smag man kender det fra de franske (altså de gode af dem) Calvados producenter. Smagen er tilpas kraftig, og afrundet på alle måder. Behagelige sager!

Jeg må her til slut konkludere at der leveres et højt niveau fra Brænderiet Enghaven. Smuk spritus med elegant smag!

Hold øje med de kommende indlæg. Her vil jeg lave en dinosaur af en cocktail, samt mere nutidige sager – selvfølgelig med æblespiritus.