njord1

En gang i mellem møder man spiritus, øl eller vin der bare klikker med smagsløgene. Smags- og totaloplevelsen af produktet rammer bare helt rigtigt. Når det kommer til spiritus går det for mig ud på, at det fremstår helt klart og tydeligt hvad den pågældende flaske skal bruges til. Hvis man er rigtig heldig, finder man et produkt der kan bruges i næsten enhver sammenhæng samt højner kvaliteten af den mixede drink.

Sådan en flaske får man med Njord Gin efter min mening. Om det er neat, on the rocks, i en G&T, Dry Martini, Negroni, Martinez og Gimlet (indsæt selv flere gin klassikere) – det ender altid godt.

njord3

Njord gin er dansk. To entusiastiske gutter ved navn Lars Toke Graugaard og Troels Præst Andersen, har nørdet godt og grundigt med at lave en dansk gin. De har valgt at basere den primært på nordiske ingredienser uden at det dog bliver et dogme. De bruger en kartoffelspiritus som basis. Godt tænkt! Det er jo noget af det der har været tradition for i Danmarks snapse, men det er desværre ikke særlig udbredt til gin. Listen med botanicals indeholder de klassiske enebær, koriander, lakridsrod, men også havtorn, gran, kvan, skovmærke og rønnebær.

Den er destilleret hos Brænderiet Enghaven, som jeg før har haft i glasset her på siderne i form af æblebrændevin, rom og romlikører. Det vidner om spiritus af høj kvalitet, uden smutveje.

Se mere fra Brænderiet Enghaven her <<<

njord2

Jeg er vild med klassiske gins. London Dry, med fokus på enebær og citrus. Gerne med koriander- og lakridsfinish som krydderi. Det behøver ikke være vildere for at begejstre mig. Bare det er veldestilleret og rart at drikke. Selvfølgelig er det også sjovt med destillater fra ingefær, mos, grønkål, mynte osv., men det må også gerne være mere simpelt. Et ekstra skud ”nålesmag” gør nu heller aldrig noget. Men det er vigtigt at det er vellavet.

Med Njord Gin får man faktisk både noget klassisk, men også noget ekstra kick! Selve spiritusen er utrolig elegant og lækker. Kartoffelbasen leverer et cremet og behageligt grundlag for det overliggende smagsspektrum. Der er intet ”neutral grain alchohol” over det her. Hele processen fra basespiritus til slutprodukt er gennemtænkt.

Dufter man til ginnen får man med det samme et frisk pust enebær og gran. Den samlede aroma er tæt og ret maskulin. De første smagsindtryk er enebær og gran. Friskt og tæt. Det afløses af en let sødme og krydderi, for til sidst at afslutte med en lang eftersmag med tanninagtige smage fra havtorn, og en sød lakridssmag.

Hvis du vælger (og det gør du) at investere i en flaske Njord Gin bør du starte med at køre hele det klassiske repertoire igennem: Dry Martini, Gimlet, Negroni og en G&T. Min favorit til at teste gins er klart Dry Martini. Ginnen fylder så meget som man vil have den til (dillution og mængden af vermouth/bitters styrer du jo selv), og laver man den ret så tør kan fortyndingen faktisk gøre det nemmere at ”pakke smagene ud”.

Her på siden har jeg ikke nogen pointskala eller karakterer til de anmeldte produkter. Havde jeg haft det, ville der uden tvivl være topkarakterer til Njord Gin.