Gak Gak Menu

DSC_7136

Denne menu var egentlig blot et forsøg, og mest for at jeg kunne forsøge mig lidt med noget molekylær gastronomi. Og samtidig var det også bare en fjollemenu for at lave noget der bare var lidt for mærkeligt.

Jeg inviterede nogle gode venner med menuen vedhæftet som følger:

Forret

Pandekage med is og syltetøj

Hovedret

Potteplante

Dessert

Spejlæg med toast og ketchup

Og det må man jo indrømme er lidt gakket… dessert som forret… og en potteplante til hovedret… og morgenmad som dessert? Nu har du da helt tabt den Sjønne, må de have tænkt.

Retterne var dog ikke helt som beskrevet, men de gav sig ud for at være det der blev lovet i menuen:

“Pandekage med is og syltetøj” bestod af en pandekage(uden sukker og vanilje, men saltet) fyld med fintsnittet agurk, radiser, strimlet rå grønne asparges og rejer. Så altså en rejecocktail gemt i en pandekage.

Ved siden af var der en kugle “is”, som var flødeost rørt op med sort peber for at emulere vaniljekorn.

“Syltetøjet” var en tomatsauce farvet mere bær-farvet med konditorens(kæresten) pasta-farver.

Hovedretten var en “potteplante”. I lerpotter havde jeg fyldt en kraftig omgang chiligryde i, med guacamole på toppen, og dækket med “jord” bestående af ristet rugbrød, finthakket bacon og knuste tortillachips. Den skulle selvfølgelig afsluttes med en plante – det blev en rosmarinkvist.

Chiligryden blev lavet med et stykke kalvetykkam der blev braiseret i min Römertopf i 9 timer ved 100gr, med en god ale og en klat smør hældt ved. Resultatet blev en slags “pulled beef” der røg i gryden med min allerede indkogte grøntsagschili(selleri, gulerod, grillede chili, grillede peberfrugter, tomat, løg, hvidløg, røget paprika, spidskommen, rødvin etc.), og kogte yderligere ind. Det blev en særdeles kraftig chiligryde, med tilpas chili-styrke pakket med kødkraft og saft.

Til retten var der ciabatta som tilbehør (ikke ris eller bønner til MIN chili tak).

Desserten var som annonceret en slags morgenmad.. uden af være det.

Et spejlæg bestående af en vanlijecreme med husblas, formet som æggevide. Blommen blev lavet som en “omvendt” sfære, med farvet appelsin-yoghurt der får lov at “sætte sig” i et algin bad.

Dette giver noget der ligner en æggeblomme, og endda løber ud når man sætter gaflen i. Gæsterne undrede sig godt nok noget over hvordan det kunne lade sig gøre.

Som tilbehør var der ristet toast, hvor bagsiden var dækket af karamel med kanel, og en klat “ketchup” som var en jordbærsirup jeg havde kogt ind og tilsat en jævning med majsstivelse til det havde den rigtige konsistens. Ketchup’en fik også et skud farve, så det fik den helt rigtige ketchup-rød.

Til desserten serverede jeg også en limonade(som desværre blev lige rigeligt syrlig), farvet kaffebrun og serveret i en kaffekop.

Alt i alt en sjov menu at lave og ikke mindst lige så sjov og spændende at servere for gæsterne.

6 comments

 1. Erland siger:

  Godt nok gak :-) Men på den fede måde – sjovt at lege på den måde og så endda til gæster – gakket men modigt :-)

  /Erland

  • Sjønne siger:

   Gæsterne var adviseret på forhånd om at de var forsøgsdyr, det har de efterhånden været nogle gange – Hvis det var en menu der bare skulle sidde spot-on med fokus på smag og sammensætning, ville jeg nok ikke gakke ud på den måde 😉

 2. Thomas Hansen siger:

  Hej Sjønne..

  Hvad er det den omvendte sfære kan, som den “almindelige” ikke kan? Hvad er ups&downs ved de to teknikker??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *