Nytår 2013 del 9: Brombærfromage med chokolademousse, brombærgelé, karamel og mynte

10_brombaer1

Sidste ret i nytårsmenuen var en dessert baseret på lækre bær fra i sommer. En luftig brombærfromage med en kraftig chokolademousse, karamel, brombærgelé og lidt friske brombær.

Min søde, rare, smukke, og kloge (find selv på flere superlativer)veninde Betina havde i sommers været så sød at plukke et par kilo brombær til mig. De røg på frost og skulle selvfølgelig bruges på en lækker ret, når man allermest mangler smagen af sommer!

Bærrene gav jeg et kort opkog med lidt rørsukker indtil de begyndte at smide saften. Saften sigtede jeg og kølede af.

Så brugte jeg ellers bare en helt plain opskrift på citronfromage og erstattede blot citronsaften med min lækre brombærsaft.

Chokolademoussen lavede jeg, som jeg før har haft held med, ved at smelte en god kvalitets chokolade i tilsvarende mængde vand. Den smeltede chokoladevand piskes i en skål der hviler i en kuldeblanding(knust is og salt). Når chokoladen afkøles stivner den og bliver luftigt – hvis man altså pisker alt hvad man kan. Man skal ca. stoppe med at piske når blandingen minder om letpisket flødeskum.

10_brombaer2

Karamellen laves nemt ved at koge kondenseret mælk ind til en tykflydende karamelsauce. Man kan bruge koge-hele-dåsen-tricket eller blot koge ind under konstant omrøring.

Brombærgeléen lavede jeg ved at smelte husblas ud i lidt af brombærsaften (jeg sødede ikke saften, da det godt måtte have lidt syrekick) og lod det sætte sig på køl. Det hele blendede jeg godt igennem og puttede den nu “broken gel” på en dressingflaske så den var nem at anrette pænt.

Det var så hele nytårsmenuen – mange retter som faktisk blev efterfulgt at lidt hjemmelavet knas og sager.

2 comments

  1. Anna siger:

    Det ser simpelthen så lækkert ud og lyder som en skøn kombination! 😉
    – Anna
    anna-mad.blogspot.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *