Guide til hjemmebaren
Nyder du at mixe cocktails derhjemme, eller vil du komme godt i gang med det? Så læs med her, når jeg giver dig en guide til grej, flasker og teknikker!
Her er gode råd om basisvarer og grej der bør være i en god hjemmebar, så du kan mixe de klassiske, de populære og ikke mindst de liiiiidt mere krævende cocktails.
Grej
Grej til hjemmebaren er virkelig et punkt hvor samleren og gearnørden kan gå amok. Sådan er det med mange hobbyer, og det ender som regel med pladsproblemer og en tom tegnedreng.
Jeg har da også en del shakergrej og glastøj stående efterhånden, men der kræves faktisk ikke så meget når det kommer til stykket.
Det absolut essentielle du skal bruge er et røreglas og en ske. Det kan være en kande, et stort målebæger, eller hvad der nu end kan rumme de flydende varer. Jeg bruger som regel bare glasdelen fra min Bostonshaker. Skal jeg mixe til mere end én eller to, har jeg et større røreglas med hældetud på. Det jeg bruger mest er faktisk en aflagt stempelkande fra IKEA, hvor jeg har fjernet alle plasticdelene. Den koster næsten ingen ting og man kan stadig bruge stemplet hvis man vil lave cocktails der er direkte infuseret og presset inden servering.
Barskeen skal være lang, helst med snoet skaft, og gerne med en flad ende til at muddle med. Her kan man supplere med en decideret muddler til at mose bær, urter osv. med.
Når det kommer til shakere, så er der egentlig kun én type du har brug for. Køb en Bostonshaker. Det er den todelte med et stålbæger og et kraftigt pint-glas der skubbes sammen. Absolut low-tech og no-nonsense. Tredelte shakere (også kendt som Cobbler/Manhattan) ser flotte ud, men personligt har man ikke helt den samme feel med tingene. Når den bliver kølet ned når man shaker suger top og bund sig meget kraftigt sammen, og det gør det mere besværligt at skulle prøvesmage undervejs. Det med at prøvesmage undervejs er noget man som amatørmixolog gerne må, og skal gøre. Ligesom med mad. Nå, det var lige en sidebemærkning.
Når man benytter en Bostonshaker er der jo ingen si indbygget som med en Cobblershaker. Derfor har du behov for en strainer. Jeg bruger en alm. hawthornestrainer, eller en julepstrainer suppleret med en finmasket si.
Næsten uundværlig når der skal laves citrusbaserede drinks, er en citruspresser. Man kan selvfølgelig godt klemme alt i hånden, men det giver altså en hel del spild. Når jeg skal lave cocktails til mange, så bruger jeg min slowjuicer-maskine. Ofte bruger man også skallen af citrusfrugter som garniture. Derfor er det en god idé at have en tyndskræller ved hånden. Husk at købe økologisk citrusfrugt. Sprøjtemidler hører ikke hjemme i cocktails!
En god ting at have i hjemmebaren er også ekstra flasker til at lave infuseringer i, og evt. eksperimentere med lagrede cocktails.
Her er listen over nødvendigt grej:
- Røreglas
- Barske (evt. muddler)
- Bostonshaker
- Strainer
- Finmasket si
- Citruspresser
- Tyndskræller
Du skal naturligvis også have glas til at servere i. I princippet kan du klare dig med 4-5 varianter:
- Collins/highball-glas – det høje slanke glas til f.eks. G&Ts, fizzes og andre longdrinks
- Rocks/lowball-glas – det lave buttede glas til f.eks. klassikeren Old Fashioned.
- Cocktail-glas/Martini-glas – til alle de cocktails der serveres uden is i, rørte eller shakede. Jeg er mest til coupe-typen.
- Vinglas – Hav både champagneglas og alm. vinglas klar. Champagne hører absolut hjemme i baren, og vinglassene kan sagtens bruges til alternative G&T-serveringer.
- Ølglas – Øl er jo også en dejlig ting, og det er der unægteligt mange andre der også synes. Og øl serveret i et glas ER bare lækrere.
Så er der nogen der vil mene at papirparaplyer, plastictingeltangel og stjernekastere også skal være fast inventar. Det vil jeg lade være op til dig. Men skal man gå Tiki-crazy så må man også gå all in. Se bare her: Liquor.com: The Craziest Tiki Drinks in the United States
Teknik
Inden du læser videre, så vil jeg lige understrege at jeg blot er en glad amatør-drinks-blander. Der er givetvis mange regler og do’s and dont’s, så giv endelig lyd fra dig hvis du mener jeg er forkert på den.
Ryst eller rør? Ja, i min verden skal en Dry Martini røres og ikke rystes. Prøv det og smag forskellen. Begge kan være rigtige, det er blot op til dine smagsløg. Det vigtigste er at cocktailen bliver iskold.
Generelt når det kommer til at shake cocktails, er det for at skabe den rigtige tekstur og for at blande ingredienserne bedst muligt. Som tommelfingerregel kan man sige at cocktails der indeholder frugtjuice, mejeriprodukter og æg skal shakes. Sukkertunge cocktails bliver som regel også bedst blandet ved at shake.
Rør cocktails når de skal være helt klare og uden luftbobler. Cocktails som Martini, Negroni, Manhattan og lign. er alle rørte cocktails. Man rører simpelthen bare alle ingredienser med rigeligt is indtil cocktailen er tilpas fortyndet og kold, og strainer det bagefter.
Nogle cocktails bygges direkte i glasset og lader det være op til drikkeren at røre kort med sugerør eller rørepind.
Herunder er en kort gennemgang (lånt fra Bols) af hvordan man bruger en Bostonshaker:
Is
Is er noget af det vigtigste når det kommer til at mixe og servere gode cocktails. Når man servere en simpel ting som en G&T f.eks. så lad være med at nøjes med et par isterninger eller tre. Glasset skal fyldes til kanten med is, så ginnen, derefter tonic til isen “giver sig”, rør kort rundt og top op med mere tonic og is. Det gør at drinken holder sig kold, og afsmeltningen går langsommere (da temperaturen lavere og “kølemassen” er større).
Isen skal helst være helt klar og fri for kalk-fnulder. Jeg har længe eksperimenteret med at lave god is selv, men ender altid med at købe det færdigt. Det fås heldigvis i de fleste supermarkeder efterhånden, og skal du bruge større mængder er der flere firmaer der leverer is til din fest eller lign.
Tricket til at lave god klar is selv er at bruge vand uden luft og kalk i. Nemmest er at bruge kogt vand, hvor man nænsomt har ladet kalk og mineraler bundfælde. Næste punkt er selve indfrysningen, som er klart mere tricky. Det er nemlig vigtigt at isen for lov at fryse så langsomt ind som muligt. På den måde undgår man at der indfryses luft, som giver uklar is. Og hvorfor er uklar is så dårligt? Jo, der er meget mindre masse i – det betyder hurtigere smeltetid, og det er vi ikke interesserede i. Så hvis man vil fryse klar is i fryseren derhjemme, skal man enten skrue langt ned for den (det kan have uheldige konsekvenser for andre frostvarer), eller isolere beholderen man har isen i. Jeg har få gange haft helt med små flamingobeholdere med en plastbøtte inden i. Det virker men fylder rigtig meget.
Gå ikke ned på is!
Spiritus
Hvilke flasker har jeg så brug for i baren? Man kommer meget langt med bare 8-9 forskellige typer. Naturligvis suppleret med sirup, juice, bitters eller mixers.
Herunder vil jeg liste eksempler på god lettilgængelig spiritus i de forskellige kategorier. Og så sniger jeg også lige highend-alternativerne (efter min mening, ikke prisen) ind også, hvis du skulle have lyst til at have lidt mere fancy sprit på lager. Ens for alle er at de kan bruges til det meste uden at stikke for meget af.
- Gin
- Basis: Tanqueray London Dry, Beefeater London Dry eller Bulldog Dry Gin
- Highend: Njord Mother Nature, Oxley Gin eller Ferdinand’s Saar Dry Gin
- Vodka
- Basis: Stolichnaya, Russian Standard eller Absolut
- Highend: Virtuous Vodka Blond, Citadelle 6C eller Den Klodsede Bjørn
- Hvid Rom
- Basis: Havana Club Añejo 3 Anos, Flor de Cana 4 års eller Bacardi Superior
- Highend: Skotlander White Rum, Diplomatico Blanco eller Plantation 3 Stars
- Mørk rom
- Basis: Gosling’s Black Seal, Angostura 5 års eller Havana Club Añejo 7 Anos
- Highend: Diplomatico Reserva Exclusiva, Cubaney Selection 18 eller Brugal 1888
- Cognac
- Basis: Hennesy VS, De Luze V.S.O.P eller Pacal Combeau V.S.O.P
- Highend: Gourry de Chadeville Tres Vieux, Daniel Bouju Reserve eller Braastad XO
- Whisky
- Basis: Jameson Irish Whiskey (Irsk blended), Bulleit Bourbon, Maker’s Mark Bourbon
- Highend: Rittenhouse Straight Rye 100 proof, Elijah Craig Small Batch Bourbon 12 year old eller Bulleit Rye
- Tequila og Mezcal
- Basis: Jose Cuervo Especial Silver, Calle 23 eller Olmeco Blanco
- Highend: Kah Blanco eller Patron Silver
- Likør og diverse
- Maraschino (Maraska eller Luxardo), Grøn Chartreuse, D.O.M. Bénédictine, Cointreau og Kahlua
- Absinth, f.eks. Moulin Vert fra Alandia eller Pernod Absinthe – eller bare Pastis som Berger eller Pernods
- Vermouth
- Tør vermouth: Dolin Dry, Martini Extra Dry eller Noilly Prat Dry. Skal det være ekstra lækkert, så vælg Belsazar Dry.
- Sød mørk vermouth: Carpano Antica Formula, Cocchi Vermouth di Torino eller Cinzano Rosso
- Sød lys vermouth: Cocchi Americano, Martini Bianco eller Dolin Blanc
- NOTE: Vermouth bør altid opbevares på køl, da det har en begrænset holdbarhed efter åbning. Køb evt. halve flasker hvis det kan lade sig gøre.
Juice
Når det kommer til at bruge juice i cocktails, så er vigtigst af alt at det er friskpresset. Citrussaft ændrer smag når det får lov at stå, selvom det er på køl. Så hvis du skal bruge meget saft, så lave det så sent som muligt inden servering. Selvfølgelig er der visse juicer der er sværre at få fat på i god kvalitet. F.eks tranebærsaft er oftest på karton med diverse tilsætninger.
Hvis du presser saft fra æble eller pære, så bland det evt. med den mængde citrus du skal bruge, så du har et færdigt mix. Syren i citrussaften hindrer oxideringen, så du ikke ender med en brun saft. Hæld det i en flaske der passer bedst muligt i størrelsen, så der ikke er plads til så meget luft.
Sirup
I mange cocktailopskrifter skal der sukkersirup (tit omtalt som simple sirup). Det er en klar sirup med variende sukkerindhold. Jeg bruger altid en 50/50 sirup. I afvejet form. Altså f.eks. 100 gr sukker til 100 gr vand. Den kan du så variere på mange måder, ved at f.eks. bruge rørsukker, eller muscovado. Dog er alm. hvidt sukker vejen frem, da det er neutralt.
Når jeg blander sukkersirup gør jeg det altid kort tid forinden. Det holder sig OK på køl i en dags tid eller to, hvorefter det godt kan få lidt “køleskabssmag”. Den hurtigste måde at lave det på er, efter min erfaring, med sukkerknalder. Jeg blander det i en lille dressingflaske, som man kan ryste godt først og sætte det på køl i en halv times tid. Ryst det derefter igen til sukkeret er helt opløst.
En af grund-sirupperne i cocktailverdenen er den granatæblebaserede grenadine. Jeg må indrømme at det ikke er lykkedes mig at finde bedre færdiglavede alternativer end Rose’s og Marie Brizard. Den kan selvfølgelig også laves derhjemme. De par gange jeg har forsøgt mig selv har det været en blanding af hindbær og granatæble. Lad mig endelig vide hvis du har fundet gode alternativer til Rose’s eller Marie Brizard Grenadine.
Urter
Jeg bruger altid mange urter i køkkenet når jeg laver mad. Heldigvis er der ingen hindring for at gøre det samme når du mixer cocktails. Brug f.eks. rosmarin som garniture i citruscocktails, eller mynte med rom, og estragon med gin. Mulighederne er mange. Det behøver heller ikke at indgå i drinken som sådan. Det kan være nok at bruge det som garniture til at give en dejlig duft hver gang man har snuden nede i cocktailen.
Når du bruger urter til cocktails, kan du maksimere duft og smagsudtræk ved at “vække” dem først. Prøv at dufte til en kvist mynte. Giv den et venligt dask med håndfladen, og duft til den igen. Der er MEGET mere smæk på når den lige bliver “vakt til live”.
Bitters
Bitters er ikke nødvendigvis bitre tilsætninger til dine cocktails. Det er derimod bartenderens krydderiskab. Der findes et væld af bitters derude, og det kan være lidt af en jungle at navigere rundt i. Du går dog ikke galt i byen med klassikerne: Angostura aromatic bitters, Angostura Orange bitters og så Peychaud’s Aromatic Cocktail bitters.
Bitters kommer i små flasker, da det er meget drøjt i brug. Et lille skvæt orangebitters til din Dry Martini ændrer væsentligt på smagsindtrykkene. Det er ligenetop bitters der kan gøre forskellen på en god og en fremragende cocktail.
Mixers
Min erfaring siger mig at det er en god idé altid at have danskvand, tonic og ginger beer på køl. Så kan man altid smide en hurtig drink sammen. I min Tonic og mixers guide kan du læse mere om de forskellige mixers der findes på det danske marked. Siden bliver løbende opdateret.
Inspiration
Der findes tonsvis af bøger derude med cocktailopskrifter, historie og en masse andet. Det er bare med at gå i krig. Selv har jeg haft stor fornøjelse af at læse om cocktailhistorie bl.a. i David Wondrichs bog “Imbibe!”, men også danske Jacob Ludvigsens “Den fulde sandhed om spiritus” der også øser ud af grundviden om forskellige typer spiritus.
Ellers vil jeg fremhæve den gamle The Savoy Cocktail Book med Harry Craddocks gamle opskriftsamling fra The American Bar på Savoy Hotel i London i 1920erne.
Og så er internettet jo fyldt med masser af information til den glade amatørmixolog. Der er blogs, og større websites dedikeret til at inspirere både professionelle bartendere og sådan nogle som mig, der bare vil mixe gode kvalitetscocktails derhjemme.
Af mine yndlings instagrammere kan jeg nævne bl.a. @homebargirl, @roctails, @ntitz og @cocktailcrafty og @mixedorneat
Hvis du ikke allerede følger mig på instagram (@sjoennemayn), så gør det da endelig! Jeg skal nok sørge for at der er billeder af lækre drinks (og andet, da min profil ikke er 100% ontopic)
06/02/2016 at 14:23
Super indlæg, med masser af god inspiration til at starte op med.
I forhold til udstyret, kan man så købe for billigt?
– et hav af danske sites har “billigste” priser osv, men jeg vil hellere betale lidt mere, og få en shaker, som virker i mere end 14 dage.
Kan du anbefale en shop el butik måske?