Ciabatta

DSC_6440

Her er min opskrift på ciabattabrød, den er inspireret af Maria Faarvangs langtidshævede ciabatta– denne udgave er dog med en lidt kortere hævetid, så den kan laves sammen dag man skal bruge den(hvis man glemmer fordejen dagen før f.eks).

Først laves en fordej, eller Biga som det kaldes på italiensk:

– 500gr Tipo 00 hvedemel

– 25gr gær

– 4dl vand

 

Dejen røres sammen på røremaskine til den er uden klumper. Derefter sættes dejen til hævning i minimum 3-4 timer.

Fordej

 

 

Når dejen efter 3-4 timer har boblet sig helt trævlet og luftig, røres anden del af dejen sammen:

– 600gr fint speltmel

– 25gr gær

– 3.5dl vand

– en lille håndfuld salt(jeg bruger Maldon havsalt)

Dej nr. 2

 

Dejen samles sammen og hæver ca. 1 time til dobbelt størrelse. Bagefter røres begge deje sammen i en røremaskine indtil den er samlet godt.

Drys mel på et bord og saml dejen sammen og fold enderne omkring så den bliver helt rund, sæt den til at hæve tildækket i en skål i en time ca. – fold den omkring sig selv igen et par gange, og sæt den til at hæve igen i en time… gentag det et par gange så dejen får mindst 2 timer hævning igen. Dejen kan nu deles i fire lange brød, og smides på bagepapir.

Start ovnen på fuld knald (250-275gr med varmluft+undervarme evt.) og sæt et fad med vand i bunden. Lad ovnen varme igennem imens brødene hæver på bagepapiret. Min ovn tager ca. 30 min at blive 275gr, så der når man sagtens at få startet noget vanddamp, så man får god skorpe på brødet. Lad en bageplade stå i ovnen så den er rygende varm når brødet bliver flyttet derover på. Al nedkøling vil give dårligere skorpe og mindre luft i brødet.

Bag brødene i ca 15-20min, vend dem evt bagefter og giv dem 5 min på undersiden.

Det færdigbagte ciabatta

 

 

2 comments

 1. Erland siger:

  Hej
  Et flot brød – jeg har kæmpet lidt for at få deb store lufthuller i brød. Kan kun få det ved at bage det i en gryde – men denne opskrift skla da prøves.

  Specielt det med tab af varme giver dårligere skorpe er god info :-)

  /Erland

  • Sjønne siger:

   Hej Erland,

   Tak for din kommentar.

   Ja, det med lufthullerne har jeg også altid kæmpet med… men at bruge en fordej gør underværker. Hvis man halverer gærmængden og hæver fordejen i 24 timer bliver den faktisk mere interessant smagsmæssigt – den har næsten en øl-agtig duft.

   Dejen kan også bruges som pizzadej, men så skal den bare udrulles meget tyndt, og endelig ikke efterhæve på pladen. Det giver en pizzabund med gode luftbobler og en god sprødhed.

   Man skal bare altid huske at ovnen skal være varmere end helvede 😉

   Mvh Sjønne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *