mikkellerbog4

For nylig udkom der en bog fra en af Danmarks nok mest innovative og kreative bryggere, nemlig Mikkel Borg Bjergsø – manden bag Mikkeller.

Bogen, der er skrevet af Mikkel og hans kone Pernille, omhandler historien bag Mikkels vej ind i brygverdenen, lidt om ølhistorien, en gennemgang af de mange øltyper, samt en intro til all-grain hjemmebryg.

Når jeg læser kogebøger, eller faglitteratur i det hele taget, så er det altid de bøger der også har et personligt præg og en historie at fortælle der kommer til at stå yderst i reolen. Det er de bøger der har flest æselører og pletter fra køkkeneventyr eller cocktaileksperimenter. Slaviske lister over ingredienser og fremgangsmåder kan man google sig til, men det er fortællinger og formidling af erfaring der sætter sig fast og gør indtryk. Det gør denne bog i høj grad.

mikkellerbog2

Bogen indledes med en fortælling om Mikkel og hans venners spæde start ud i brygkunsten. Hele vejen igennem er den fortalt med en afslappethed og humoristisk stil, så man virkelig kan sætte sig ind i de udfordringer og valg der har været mødt på vejen.

Man er ikke i tvivl om at det både har været hårdt og utroligt sjovt at komme dertil hvor Mikkel befinder sig i dag.

mikkellerbog3

mikkellerbog1

En del af bogen består af en gennemgang af øltyper. De er suppleret med Mikkels egne anbefalinger og noter om hans bryggererfaring med netop disse typer. Det er spændende læsning uden at det på nogen måde bliver wiki-ish.

Og så er der selvfølgelig den mest fagtunge del af bogen, nemlig en gennemgang af all-grain brygning. Jeg er stensikker på at mange vil have blod på tanden efter at have læst om hvordan man derhjemme kan brygge selv. Efter at have læst bogen var jeg med det samme på jagt efter den smule udstyr der skal til. Gennemgangen er utrolig letforståelig og helt nede på jorden. Det er nok lidt sværere når man står med det, men det ville også være kedeligt hvis det forholdt sig anderledes. Erfaringerne man får hen af vejen er dyrebar.

Der er et væld af opskrifter, maltsammensætninger og vejledninger osv. så det er bare med at komme i gang. Jeg håber at komme i gang med lidt hjemmebryg snart.

Det er forfriskende med en bog der både inspirerer til at kaste sig ud i nye projekter, samt fortæller historie og fagteknik på en måde så man ender med at læse det hele fra start til slut uden afbrydelser. Og så er artworket eminent. De ‘flade’ todimensionelle Mikkellerfigurer fra etiketgrafikken går igen i bogen og det er super gennemført.

Jeg kan kun anbefale dig at investere i bogen, hvis bare du har det mindste interesse for lækkert øl. Jeg blev klogere på øl, og jeg blev underholdt samtidigt!

Du kan være så heldig at vinde et eksemplar ved at besøge min facebookside og like både siden og denne status. Vinderen bliver trukket d. 30/5-2014.