Burrata ost med pocherede æggeblommer, kål, artiskok og en valnøddesauce

burrata_veggie1

Det er ikke meget jeg gør mig i vegetarretter. Det er dog ret godt at udfordre sig selv med i ny og næ, da det virkelig kræver at man får banket masser af smag ud af råvarerne.

Her er det blevet til en ret med den lækre friskost Burrata. Mozarellaens hotte veninde. Den cremede ost ledsages her af pocherede æggeblommer, ristet kål, tørrede artiskokblade og en glace-agtig lun sauce lavet på løg, hvidløg, balsamico eddike, honning og valnødder.

Udfordringen her er en del af en madbloggerstafet fra Electrolux. På skift udfordrer bloggerne hinanden med hver deres ret og hemmelige ingrediens. Min udfordring kom fra Mette der har bloggen Becauseitmatters.dk og lød sådan: Lav en vegetarisk hovedret med burrata og kål.

Dejligt med en reboot af min ellers fastkørte kødæderhjerne. Min første tanker var at der i hvertfald skulle være et eller flere sprøde elementer, samt en dressing eller sauce til at give modspil til den fede og flødeagtige ost. De næste tanker gik på at få fylde i retten så den kan begå sig som hovedret. Her er hvad jeg kom frem til:

burrata_veggie3

Osten blev blot brækket i mindre stykker og fordelt på tallerknen som base. Den fik lidt salt inden servering – ikke for tidligt, ellers trækkes der væde ud af osten.

For at få fylde i retten valgte jeg at bruge æggeblommer. Jeg valgte at langtidspochere i min sous-videmaskine, men man kan også bare have en gryde kørende med et termometer i. 63 grader er nøglen her. Jeg gav mine æg ca. 45 min ved 63 grader, knækkede æggene og skyllede forsigtigt hviden fra under vandhanen. Ved servering drysses æggeblommerne blot med nogle flager havsalt. Æggeblommerne har en dejlig konsistens, ikke løbende men silkebløde – selvom de ser rå ud.

Den tørrede kål lavede jeg ved at gnide spidskålsblade med olivenolie, og ved ca. 100gr varmluft, tørre/riste dem til de var helt sprøde. Stokken i bladene kasseres.

Artiskokchipsne var ligeså nemme. Jeg brugte artiskokker fra dåse. De har den fordel at de har lidt ekstra smag, da de som regel ligger i en let saltlage. Bladene skilte jeg forsigtigt fra hinanden og lagde dem på en bageplade med bagepapir. De fik samme tur som kålen – 100gr varmluft indtil de var sprøde.

Når man bruger kål og artiskok på denne måde får man koncentreret smagen ret meget i forhold til mængden.

burrata_veggie4

Med både fylde og sprødhed manglede jeg kun det der kunne binde hele retten sammen. Det skulle være noget der kunne give godt med umami, lidt krydderi samt skabe balance. Jeg brunede et rødløg skåret i tern i en stor klat smør, og tilsatte et stort fed hvidløg og stilkene fra en håndfuld bredbladet persille. Da det hele var godt brunet og karamelliseret tilsatte jeg en halv deciliter balsamico eddike og en halv deciliter vand samt en teskefuld honning. Det fik lov at simre til det tyknede lidt, og derefter afkølet så det var håndlunt. Inden servering piskede jeg en spiseskefuld valnøddeolie i, og tilsatte hakkede valnødder, finthakket rødløg og bredbladet persille.

Det gav en sauce/dressing som havde syrlighed, samtidig med noget kødagtigt (kræver lidt fantasi, men det er jeg sikker på at vegetarer har masser af) fra de brunede løg/hvidløg.

burrata_veggie2

Det var mit take på en vegetarret med burrata og kål. En svær udfordring må jeg sige. Jeg har nok været for flink med min kommende udfordring til Sweet Addiction… Stay tuned.

5 comments

 1. WOW – sikken en flot ret, du har lavet, Lars.

  Super lækkert bud på en virkelig imponerende vegetarret (til en sulten en af slagsen :-)).

  Især din sauce/dressing er jeg vild med.

  Kendte du burrata i forvejen?

 2. Jens siger:

  Lavede næsten samme ret, dog bare med en ribbensteg der havde fået 48 timer i sousvide med 100 g smør og derefter skåret ud i kvadrater og stegt sprødt langsomt på panden… dehydreret kål holder hundrede % 😀

  • Sjønne siger:

   Den så jeg godt på instagram – smuk ret, der med garanti smagte vildt godt :)

   • Jens siger:

    Den var fremragende!! lørdag d.13 skal vi til et vennepar der også går op i mad og der skal man måske lige lave en “øve” ret eller to som skal køres nytårsaften 😀

 3. […] på eventyr, Grillede revelsben Becauseitmatters, Grøntsagssuppe med lakrids Sjønnes Mad, Vegetarret med burrata og kål Sweet Addiction, Langtidstilberedt kalvehjerte Klidmoster.dk, Kronhjortefilet med Danablue […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *