Gin, Gin, Gin og snacks!

gincollage

Er jeg den eneste der kan lide en god gin+tonic? Nej, det tænkte jeg nok.

I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om mine yndlingsgins og give nogle anbefalinger til nye spændende alternativer til Gordons og Schweppes, og ikke at forglemme nogle lækre snacks og småretter.

De sædvanlige

gordonbombaytanq

I supermarkederne er det gins som  Gordons, Tanqueray og Bombay der er til at få. Efterhånden bliver sortimentet udvidet, og man kan kun håbe på at de får øje på de mange producenter som de har gjort med f.eks rom og whisky.

Af de gængse gins vil jeg fremhæve Bombay Sapphire som god til cocktails og standard Tanqueray’en er faktisk OK til gin og tonic. Går man på jagt på nettet og i specialforretninger kan man få nogle noget mere interessante gins…

De lidt sjovere

bullbeefhendrick2

Bulldog gin, Beefeater 24 og Hendrick’s er straks i en anden liga. Selvom prisen for Bulldog Gin ikke er højere end de tidligere nævnte “supermarkedgins” er det en ret lækker, lidt simpel, gin der har en dejlig blød fornemmelse og egner sig både som ingrediens i cocktails og G&T, og faktisk er den ret rar “neat”. Beefeater 24 har tydelige søde citrus og the-noter – skøn i en gin og tonic, hvor tonic’en er en mild type uden for megen sødme. Hendrick’s er næsten en kategori for sig selv. Enebærsmagen er meget i baggrunden og rosenblade og agurk præger smagen i stedet.

De mest spændende

sixvl92monkey

Jeg blev for alvor bidt af gin da jeg smagte Monkey 47 fra Schwarzwald. En meget parfumeret og blød gin der er en kæmpe oplevelse serveret “neat” eller med et stykke is. Kombineret med en kvalitets tonic som f.eks. Fever-tree har man en komplet cocktail – tro mig, en 50cl flaske forsvinder som dug for solen! Fra tyskland købte jeg for noget tid siden en gin kaldet Six Ravens Gin. Der er stor fokus på enebærsmagen, den bliver helt rosmarinagtig både i duft og smag. Det er derfor en ret rå gin med masser af krydderurtesmag og næsten ingen citrus ifht. f.eks Beefeater 24. Det er en gin der absolut skal kombineres med en sødmefuld tonic og masser af citrus.

En anden gin jeg vil fremhæve er den hollandske VL92. Den er ligesom Six Ravens med en rimelig kraftig enebærsmag, og tydelige noter fra koriander. Den er dog ikke så rå og kantet i smagen, så den ender tit i glasset med en San Pellegrino tonic og ingen garniture.

oldgeranium

I danmark produceres der ikke vanvittigt meget gin, men en af de dygtigste inden for det felt er danske Henrik Hammer, der i England producerer Geranium Gin og Old English Gin. Det er to produkter i meget høj kvalitet. Old English Gin er lidt speciel da den i modsætning til de fleste gins næsten ikke har citrus i smagsspektret. Den gør sig godt med syrlige tonics, i en Tom Collins eller en Dry Martini.

Gin & Tonics!

Her er et par af de kombinationer som jeg synes fungerer ret godt. Normalt er jeg dog mest til drinks uden for meget garniture, men det var nu sjovt at prøve.

hendricks-pelle-agurk

Hendricks Gin med agurk – en klassiker hvor gin’en i forvejen har agurkesmagsnoter, og blot bliver forstærket på denne måde. Utrolig dejlig og frisk, med mild enebærsmag. Denne er super med San Pellegrino Aqua Tonica.

vl92-fever-grape-lime

VL92 gin’en med tydelig enebær og koriander, og knap så meget citrus som de andre gins, blev her kombineret med grapefrugt og limeskal. Tonic’en blev en Fever-tree Premium Indian Tonic. Denne G&T er en smagsbombe uden lige, uden at det bliver parfumeret som Monkey 47.

beef24-Q-orangeskal

Beefeater 24 er i forvejen præget af citrus og medium enebærsmag, derfor er den oplagt at matche blot med lidt citrusolier fra et stort stykke appelsinskal. Jeg blandede med Q-tonic.

Hvis du er blevet bidt af gin, så kan jeg anbefale dig at kigge forbi EnVerdenAfGin bloggen – der er masser af anmeldelser, nyheder og forslag til lækre drinks! Du kan også finde den på facebook under navnet Copenhagen Gin Club.

Snacks

Nu er det her jo en madblog, så hvad med om jeg kom med nogle forslag til snacks og småretter der nyder godt af dejlige G&T’s?

GogTgel

Først et sjovt indslag – Gin og tonic i geléform. En terning af en god tonic nederst og en terning af geleret gin tilsat lidt farve ovenpå. Jeg tog blot gin og varmede forsigtigt op til ca. 70grader(hvis man går meget højere, så fordamper alkoholen hurtigt) og tilsatte en sjat vand der havde kogt et par minutter med agar agar. De to ting blev blandet hurtigt sammen og sat på køl i en form. Samme fremgangsmåde brugte jeg til tonic’en, jeg tilsatte lidt ekstra citronsaft, for tonicen mister lidt “umpf” når kulsyren går af.

Til Gin & tonics kan man egentlig servere det meste. Jeg ville nok holde mig fra røgede ting, da det ikke harmonerer så godt efter min mening.

flaeskesvaer

Næste snack var puffede flæskesvær med karljohan-mayo og karse. Man starter i god tid med at koge et stykke svær. Når det har kogt i ca. 20min tages det op af vandet og fedtet skrabes af. Herefter skal sværen tørre i ovnen natten over på ca. 60-70 grader. Herefter kan man fritere det ved 190grader i solsikkeolie. Det puffer godt op med det samme og tages herefter op og drysses med havsalt.

Mayoen lavede jeg som jeg plejer – et økoæg, 3dl solsikkeolie, en klat sød sennep, et skvæt eddike i en beholder – det står og trækker i 15min ca. så æg og olie har samme temperatur og så blender man på fuld spade med en stavblender(Bamix er det eneste rigtige!). Nogle tørrede karljohansvampe røg i morteren og blev til et fint pulver som jeg blandede i mayoen. Det giver en god og kraftig svampesmag.

jomfruhummer

Her er det nogle lækre stegte jomfruhummerhaler med en persilleolie og fintsnittet rød havesyre. Persilleolien laves ved at blende olie med persille til det hele er pivgrønt og er blevet lunt af blenderturen. Det sigtes og køles af inden servering. Halerne steges blot kortvarigt så de kun lige er lune i centrum.

toerretand

Her er en lille hapser bestående af et stykke æble, stukket ud med en rund udstikker og nogle tynde skiver af tørret andebryst. Det tørrede andebryst kommer jeg ind på i et kommende blogindlæg.

agurkeruller

Jeg lavede også nogle agurkeruller med ørredrogn. Agurkestrimler smurt med friskost og rullet til små rør, toppet med ørredrogn – mums!

Nå, nu er det vist tid til en G&T – chin-chin!

9 comments

 1. Den artikel varmer. Og sikker nogle flotte billeder, du har lavet!
  Jeg bliver nødt til at prøve VL92 meget snart. Den er på listen over kommende gins til skabet.
  Og så en lille note til sektionen om Old English Gin og Geranium. De bliver produceret hos Langley Distillery i Birmingham, men flasket hos Thames Distillers i London.

 2. Skide godt indlæg! :) Spændende at læse om forskellige gin, variationer af GT, og sammensætningen af mad..

  Hendricks er jo altid godt, men især Monkey 47 og VL92 lyder spændende. Jeg har dog stadig til gode at smage en masse forskellig gin.. Kunne godt tænke mig at smage lidt forskelligt en dag og opleve den forskel der kan være i de forskellige gin.

  Det eneste jeg kender til er som sagt Cadenhead’s Old Raj Gin (som har lagret med diverse krydderier og er smagt til med safran), Cadenhead’s Classig Gin og Cadenhead’s Sloe Gin (lavet på slåen og lagret 6 mdr. i whiskytønder). Alle absolut fremragende gins.

  • Sjønne siger:

   Tak skal du have Martin :)

   Du må sige til hvis du er i nærheden en dag, så giver jeg en lille én 😉

   Cadenheads har jeg endnu til gode at smage. Jeg må hellere få gjort plads til nogle flere flasker i “barskabet”…

   • Det skal jeg nok 😀

    Men ellers må du jo bare tage et smut forbi butikken i silkegade og få en smagsprøve en dag.. Fredag/Lørdag er det næsten altid min gode kammerat, som står derinde :)

 3. Christopher siger:

  Sådan! Ser skidegodt ud.

 4. Faster Philip siger:

  Dejlig gennemgang, dejligt at se min fav. Monkey 47 er med! Godt den vinder indpas trods en “hefty pricetag”
  Ville gerne ha fingrene i six ravens – der er mange der taler godt, om næsten bedre end Monkey 47 – har det noget på sig?

  Pt. dypper jeg snablen i Bluecoat – den er altså også ret spændende!!

  • Sjønne siger:

   Ja, M47 er en rigtig rar gin. Mange der ikke rigtig bryder sig om gin, kan ofte få en eyeopener når de smager den.

   Six Ravens er en helt anden stil. Den fungerer efter min mening bedst i krydrede cocktails. Smagsnuancerne er præget af en masse enebær og koriander – næsten rosmarinagtig i både duft og smag. Det er ikke blevet min favorit må jeg nok indrømme.

   Bluecoat har jeg stadig til gode at smage. Her er det den hollandske VL92 eller Jensen Gins Old Tom der er i glasset for tiden :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *