skotlander3

Kan man producere rom i Danmark? Ja, det skal jeg da lige love for at man kan!

Danske Skotlander Spirits har udviklet denne lyse rom, som både fungerer neat, eller som cocktail-rom. En rom der er kan styres både med sødme og syre. Lækkert!

Anders Skotlander har i mange år været filmproducer og speaker på tv-programmer. I en periode har han også været studievært på DR P3. Han er manden bag denne nye danske romproduktion sammen med Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi. Det er også på Nordisk Brænderi at destillationen foregår.

skotlander4

Råmaterialet er rørsukkermelasse i høj kvalitet, der gæres og efterfølgende destilleres til den lækre klare rom. Slutproduktet er fortyndet til 40% med godt nordjysk vand.

skotlander5

skotlander2

Når man dufter til rommen fornemmer man først en sødme og letbrændte noter, lidt henaf candyfloss/mild karamel.

I munden er man ikke i tvivl om at det er en kvalitets spiritus. Blød og rund, med en lækker viskositet. Smagen præges af den let maltede smag, og en sødmefuld eftersmag. Alligevel er det en rom der er tilstrækkelig tør til at man kan bruge den i cocktails også.

skotlander1

Det er forfriskende at en nystartet romproducent tør smide en lys rom på markedet. Romtrenden er jo præget af mørk rom. Rigtig meget mørk rom med mere eller mindre tilsat sukker og karamelfarve. Her har vi et ærligt produkt, der både udstråler godt håndværk og “når svesken skal på disken” også har gode kvaliteter i smagen.

Rommen kommer jeg helt klart til at nyde både neat, med lidt is og i cocktails. I cocktails kan man både udnytte den lækre sødmefinish, samt styre den med syre. Det er heller ikke en anonym rom der træder helt i baggrunden, det kan jeg godt lide.

Herunder er et par eksempler på klassiske cocktails hvor RUM I passer rigtig godt ind. Favoritten af de tre er nok en oldschool Daiquiri.

mojito

Her er gå-i-byen-sommer-drikken-#1, en Mojito: Lime, rørsukker og mynte, muddled i et glas – tilsat rigeligt rom og toppet op med danskvand. Med denne rom foretrækker jeg den med lidt mindre sukker og lidt mindre lime end normalt.

cubalibre

Her er endnu en sikker vinder, en Cuba Libre: Lime, rom og cola. Med Skotlander rommen får man en noget friskere og mindre slikagtig Cuba Libre end den jeg plejer at hælde på mine gæster. Den skal nok få lov at stå sin prøve her til sommer!

daiquiri

Daiquiri. Nej, der skal ikke andre frugter i end lime! Limesaft, sukkersirup og masser af rom shakes og sies over i et cocktailglas og garneres med et stykke limeskal. En enkel og smagfuld cocktail hvor rommen virkelig kommer til sin ret.

Konklusionen efter mødet med denne flaske lyse rom må være: Danskere kan i den grad lave kvalitetspiritus! Og det er rimelig ballsy at begynde at producere rom, det må man tage hatten af for. Jeg vil helt sikkert følge de næste udgaver af rom fra Skotlander Spirits.