royaldock1

Hayman’s laver klassisk gin uden de helt vilde armbevægelser. Vellavet, velsmagende og afbalanceret. Deres Navy strength gin – “Royal Dock of Deptford” er en forholdsvis kraftig gin når man ser på alkoholprocenten (57%). Iflg. røverhistorierne var den høje navystrength-alkoholprocent på ginnen i tønderne en sikkerhed for at hvis man spildte gin på det sorte krudt til kanonerne på skibene, ja så kunne man stadig sætte ild til det. Rent praktisk var det vist fordi at man skulle regne med en vis fordampning undervejs på de lange rejser.

Det er en ret robust gin. Dog ikke så robust at smagen bliver kantet og rå, men utrolig afbalanceret, og med evne til at skære i gennem i cocktails. Efter min mening er det en super god cocktailgin – altså ikke til G&Ts, men mere ovre i det klassiske martini-style og citrussaft-bårede. Smager man på ginnen neat mødes man af en dejlig olieret spiritus der ikke brænder voldsomt (ifht. de 57%), og som har en flot balance i mellem frisk enebær og citrus. Man kan også fornemme en sødme fra lakridsrod. De andre botanicals er ret tilbagetrukne, men der anes kardemomme og noget hen i retning af korianderfrø.

stirr1

Når jeg smager på ny gin, så lægger jeg som regel ud med en klassisk dry martini uden alt for meget vermouth i. Et røreglas med is og et skvæt vermouth (Noilly Prat funker godt), og så rører man kort rundt og hælder vermouthen fra.

Så tilsætter man den mængde gin man vil have – ca. 8 cl til en god hyggemartini og rører til det hele er iskoldt og tilpas fortyndet (smag på sagerne!). Prøv den først uden garniture, og lav så en ny bagefter med det du nu synes kunne click’e med smagene du oplever. Det er noget så hyggeligt at røre martinis.

navymartini2

Jeg endte med en lille kvist estragon for at få lidt af de mere sødlige anissmage forstærket en smule.

navymartini1

Det er en dejlig martini-gin, der har den pondus der skal til – helt uden eksotiske funky botanicals. Men hvad med en citrusbaseret cocktail?

Jeg hev en masse limefrugter frem og tryllede mig en gimlet. En dejlig simpel og frisk cocktail ala rom- og whiskyverdenens daiquiry og sour.

collagegimlet

Start med 6 cl gin, 1,5 cl limesaft og ca. den samme mængde sukkersirup – igen er det en smagsag hvor sød man vil have den, så smag undervejs!

Det hele shakes grundigt til det hele er ishamrende koldt. Dobbeltstrain, garnér med et stykke limeskal og nyd!

navygimlet2

navygimlet1