irishcoffee2

Skt. Patricks dag, St. Paddys eller Lá Fhéile Pádraig – Irlands nationaldag fejres ofte med noget godt at drikke, og det vil jeg da også gøre. Bare rolig, jeg holder mig fra at farve noget grønt. Og fejre er måske så meget sagt. Men en god undskyldning for at servere en Irish Coffee på en kedelig tirsdag.

En Irish Coffee er efter min mening en behørig måde at fejre et andet lands nationaldag. Whiskey, fløde, lidt sødt og kaffe – what’s not to like?

Iflg. ingredienslisten er det jo egentlig en meget simpel sag, men balancen i mellem sødt og bittert er meget vigtig. Derfor er det vigtigt at smage sig grundigt frem. Går man meget op i kaffe, er det med garanti mulighed for at nørde rigtig meget udi detaljerne omkring frugtighed, syrlighed og bitterstofprofil. Jeg drikker normalt ikke kaffe til hverdag, så den kaffe jeg bruger er blot en groftmalet sag til stempelkande. Men hvis nogen med enorm kaffeviden og hang til at blande det sorte stads med whiskey, så invitér mig gerne til Irish Coffee showdown.

Jeg blander min Irish Coffee på følgende måde:

1 spsk Muscovadosukker lægges i bunden af et glas. Tilsæt en tilpas mængde whiskey (f.eks 45 ml Jameson Whiskey som her), og rør rundt til det meste af sukkeret er opløst.

irishcoffee1

Hæld forsigtigt den varme (og med varm mener jeg omkring 80-90 grader) kaffe på, og rør kortvarigt rundt og smag på det. Justér evt. med mere whiskey eller sukker.  Hæld nu letpisket flødeskum på toppen som et tæt låg. Det skal være tilpas pisket så det er flydende, men også så fast at det ikke blander sig for meget med kaffen.

irishcoffee3

Afslut med et par dashes bitters oven på flødeskummet. Jeg brugte Fee Brothers Aztec Chocolate Bitters. Det giver en dejlig krydret duft når man tager en slurk, og med tiden vil det synke igennem skummet og tilføje krydderi til kaffen. Det er jo lidt sjovere at drikken udvikler sig undervejs, ikke?

irishcoffee4

There you have it! En helt i gennem, ikke grøn, Saint Pat’s day drink…