Julefrokostretter: Frikadelle med rødkålsråkost, saltede gulerødder, syltede agurker og løg- og æblepuré

frikadelle1

Frikadeller hører bare til en god julefrokost. Her har jeg lavet dunser af friskhakket nakkekam med syltede agurker og saltede gulerødder.

Til frikadellerne lavede jeg en løgpuré med æble – det var for at få en smule æbleflæsk smag med. Æbleflæsk havde jeg egentlig planlagt at have med som en selvstændig ret, men det blev i stedet til en kombination her.

Et stykke nakkefilet blev skåret i tern og drysset med havsalt. Det fik lov at trække ved stuetemperatur i en halv times tid inden det røg en tur igennem kødhakkeren. Ved at salte kødet inden trækker man lidt sukkerstof og protein ud – det gør at farsen kan hænge sammen uden at tilsætte stivelse.

Kødet blev rørt sammen med et finthakket løg, et æg og lidt fløde og masser af sort peber. Farsen hvilede på køl i en halv time inden jeg stegte dunserne i rigeligt olie, tilsat lidt smør til slut. Det vigtigste ved stegning af dunser er at de får ordentlig skorpe(synes jeg), så god varme og rigeligt fedstof giver det bedste resultat.

Som tilbehør lavede jeg en løgpuré ved at stege en masse løg til de var godt brune og karamelliserede, tilsat lidt stegte æbler og lidt fløde. Det hele blev Bamixet til en lind puré.

Strimler af agurk blev syltet i lige dele eddike, sukker og vand. Nogle violette gulerødder blev blancheret i heftigt saltet vand, og derefter tørret lidt i ovnen så der kom en let skorpe af salt udenpå. Da gulerødderne var kølet af strimlede jeg dem på langs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *