kaffelikoer_header

For nylig løb jeg tør for kaffelikør. Så det var tid til at blive enig med sig selv om at “Projekt Kaffelikør” skulle have en chance mere. Jeg har før eksperimenteret med at fremstille likør med kaffesmag, men det er ofte endt med at blive lidt for groft i smagen. Efter lidt søgen på nettet og afprøvning af forskellige måder at lave sirup og brygge kaffen dertil, endte jeg med denne opskrift:

Til ca. 0,5L skal du bruge:

170 gr Muscovadosukker
1,5 dl rom (jeg brugte en Ron Mulata Blanco Reserva 3år)
3 dl koldbrygget kaffe
1 vaniljestang
1 stjerneaniskapsel

Start med at brygge kaffen: Bland en god mængde groftmalet kaffe med koldt vand, og lad det stå og trække på køl i et par døgn. Det nemmeste er at bruge en stempelkande. Pak den evt. ind i plastfilm så den er helt lufttæt, så undgår du at kaffen tager smag fra andre ting i køleskabet.

Smelt sukkeret ved svag varme i en tredjedel af rommen. Tilsæt vaniljestangen (delt og med marven skrabet ud) og stjerneanis, og lad det varme med op. Kog det kortvarigt op, sluk for varmen, og tilsæt resten af rommen.Lad det nu trække under låg i en times tid, hvorefter du tilsætter 3 dl af den koldbryggede kaffe. Sigt det hele godt, og hæld likøren på flaske.

kaffelikoer1

Likøren har godt af at samle sig lidt inden brug, så lad flasken stå på køl i et par dage. Generelt holder den sig nok også bedst på køl.

Og hvad stiller man så på med sådan en gang kaffelækkerier? Jo, der skal naturligvis mixes lækre cocktails!

Her er mit bud på tre cocktails, der bliver liiiige en tand bedre med en kaffelikør af god kvalitet:

Getup Standup

kaffelikoer_painkiller1

En variant over en klassisk tiki-drik, The Painkiller, har jeg her tilføjet kaffelikøren for at gøre det til en endnu bedre hangovercocktail. Originalen er et registreret varemærke fra Pusser’s Rum, altså Painkiller cocktailen, og det kan man mene om hvad man vil. Det er lidt noget mærkeligt noget. Men det skal ikke afholde mig fra at tweake den lidt!

Min udgave er lidt mere alkoholtung, og med knap så meget frugtjuice som originalen. Jeg brugte her Skotlander Cask Rum – en fantastisk fyldig og lækker mørk rom med dejlig fad smag, og karamelsødme fra den mørke melasse.

Her er min opskrift:

60 ml Skotlander Cask Rum
60 ml Friskpresset ananasjuice
30 ml Kokosmælk
2 x 15 ml Kaffelikør

Shake alle ingredienserne, bortset fra den sidste del kaffelikør, med rigeligt is, og strain over i et krus eller longdrinkglas med knust is. Top op med knust is, og hæld den sidste del kaffelikør over. Garnér med et par blade fra ananasen, og nyd med et par sugerør.

kaffelikoer_painkiller2

The Revolver

kaffelikoer_Revolver1

Dette er en sand lækkerbisken for bourbon/rye elskere. Yderst simpel at udføre, og ingredienslisten er meget kort. Cocktailen er fra San Fransisco bighshot-bartenderen Jon Santer, der i starten af 0’erne introducerede den. Hvorfor ingen har tænkt på at hælde disse tre ingredienser sammen forstår jeg ikke… Den kunne ligeså godt have været at finde i gamle notesbøger fra Jerry Thomas eller Craddock.

Du skal bruge:

60 ml Bourbon (jeg brugte Elijah Craig 12 year)
15 ml Kaffelikør
2 dashes Orangebitter (jeg brugte Regans no. 6)

Rør alle ingredienserne med rigeligt is, og strain over i et nedkølet cocktailglas. Garnér med en strimmel appelsinskal.

kaffelikoer_Revolver2

White Russian

kaffelikoer_whiterussian1

Jeg er en sucker for White Russians. Mere er der næsten ikke at sige. Det er bare lækkert med silkeblød mælke-kaffe-sprut-mixet. Period. Vigtigst er at du vælger en vodka af god kvalitet. Intet er værre end når man kan mærke vodkahovedpinen banke på allerede ved første duft-snøft. Jeg valgte at bruge Den Klodsede Bjørn vodka. Fantastisk vellavet, med aromatiske anisnoter og milde ristede noter af malt. Smuk vodka, og også meget smuk med en gang pisket mælk på toppen.

<Indsæt selv Big Lebowski referencer her>

Du skal bruge:

60 ml Vodka
30 ml letmælk
2 x 15 ml Kaffelikør
2 dashes Fee brothers Aztec Chocolate bitters
lidt ekstra mælk til skum

Shake vodka, mælk og 1 del af kaffelikøren med rigeligt is, og strain over i et rocksglas med en stor isterning. Hæld forsigtigt den sidste del af kaffelikøren over.
Pisk lidt ekstra mælk til skum med en stavblender og hæld den forsigtig i glasset, og garnér med et par dashes chokoladebitters.

kaffelikoer_whiterussian3

kaffelikoer_whiterussian4

Det var så mit bud på en hjemmelavet kaffelikør, og tilhørende dejlige cocktails. Håber du vil prøve opskrifterne, og evt. dele resultatet med mig på min facebookside eller på instagram (@sjoennemayn)