Nytår 2011 Ret 4: Chateaubriand med pommes anna, bagte rødløg og portvinsglacé

boef1

Så nåede vi til kødretten på nytårsaften – et lækkert stykke oksemørbrad af det midterste stykke af mørbraden, også kaldet chateaubriand. Tilbehøret var pommes anna, tynde skiver af kartoffel med masser af smør. En god klistret sauce til, og så var man kørende!

Dagen inden havde jeg reduceret en flaske portvin med et par løg der var brændt godt af i overfladen, et fed hvidløg og et par laurbærblade. Da der kun var en deciliter eller lign. tilbage tilsatte jeg en tilsvarende mængde reduceret rødvin, og kogte det sammen. En halv liter kraftig kalvefond blev tilsat og det reducerede yderligere, indtil det var sirupskonsistens.

Kødet blev brunet på en pande, og sat i en ovn ved 180gr i ca. 15-18 minutter – og hviler ca. samme tid.

Rødløgene blev skrællet og skåret i halve, brunet af på samme pande som kødet, og bagt i ca. 20 min.

Dagen før blev nogle bagekartofler skåret i tynde skiver på en mandolin og lagt i en form foret med bagepapir, i lag. Hvert lag blev smurt med smeltet smør. Det hele blev bagt i ovnen til det var mørt, og derefter sat på køl under pres.

På dagen efter blev kartoflerne skåret ud i firkanter, og inden servering varmet i ovnen.

Se alle retterne fra nytårsaften her <<<

5 comments

 1. Anders Damm siger:

  Enkelt og lækkert – sådan skal det gøres!

  I øvrigt super lækre billeder – jeg kæmpede selv lidt med lyset (eller mangel på samme) nytårsaften. Kan du løfte lidt af sløret bag billederne? :)

  • Sjønne siger:

   Tak tak :)

   Ja, lyset er altid en udfordring i disse måneder. Normalt skyder jeg billederne i det lys jeg nu engang har i køkkenet, med kameraet på ISO 800, og mit 50mm objektiv ved f2.8 – det giver mig lukkertider på 1/60-1/100 ca. og en tilpas dybdeskarphed.

   Jeg går normalt ikke højere op i ISO, da det giver mere billedstøj.
   (Photoshop kan selvfølgelig rette en del, men på bekostning af detaljer/skarphed)

   Men til nytårsaften skulle der være større sikkerhed for at det hele blev rystefrit og ordentlig belyst, uden at jeg skulle rode med indstillingerne hele tiden(gæsterne skulle jo gerne have varm mad 😉 ). Så jeg brugte min flash, rettet direkte mod loftet og en “softbox-diffusor-tingest” monteret på. Det gav et OK diffust lys, og jeg kunne på forhånd trimme indstillingerne til.

   • Anders Damm siger:

    Takker – det forklarer jo en del:)

    Det har været hele umagen værd:)

    Jeg skød hele lortet på auto, samtidig med der skulle anrettes og bæres tallerkener ind – det spiller ikke helt:)

 2. Rasmus Greis siger:

  Hold kæft det ser godt ud! Simpelt og elegant!
  Håber det smagte ligeså godt.

  • Sjønne siger:

   Tak :)

   Det smagte rigtig godt, selvom jeg nok synes at det var lidt kedeligt med kød og kartoffel til nytårsaften – men det er jo næsten en sikker vinder 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *