Nytårsaften 2012: Confiteret svinebryst med ristede kejserhatte, syltede løg, tørret øllebrød, persilleolie og spirer

svinebryst2

Nytårssvinet røg på bordet! Efter nogle veloverståede fiskeretter på nytårsmenuen blev det nu tid til noget kød.

Det blev til denne ret med confiteret svinebryst, dejlige svampe, knas i form af tørret øllebrød, lidt persilleolie som sauce og en syltet løgskal.

Denne ret er en fin ret hvor man kan preppe stortset alt på forhånd – kødet kan laves LÆNGE før man skal bruge det, da det er konserveret ved at confitere det.

Kødet blev først renset for brusk og ben og trimmet lidt til. Herefter blev det gnedet i en saltblanding bestående af hakket hvidløg, fennikelfrø, sennepsfrøsaltet og selvfølgelig masser af havsalt(Maldon er bare godt). Der skal rigtig meget salt til og det skal gnides godt ind så det dækker. Kødet puttes i en plasticpose og hviler på køl i 24 timer.

Svinebrystet skylles helt rent og tørres godt af. Herefter skal det sådan set bare i en gryde med smeltet fedt – svinefedt, andefedt, filteret baconfedt, klaret smør osv. alt kan stort set bruges. Det skal nu småsimre, kun lige boble, i mange timer. Mit fik 8 timer.

Når kødet er klart, lægges det i en beholder og fedt hældes over så det dækker – nu kan det holde sig længe på køl. Bum.

Inden servering sættes beholderen 30 sek i mikroen og kødet kan nu opereres ud af fedtet. Sæt det meget møre kød forsigtigt på en rist eller i et fad hvor fedtet kan løbe fra og giv det ca. 10-15min i ovnen ved 200gr så overfladen bliver brunet lidt.

svinebryst3

Tilbehøret bestod af kejserhatte der blev stegt i lidt smør på panden og nogle syltede rødløg. Løgene er også pivnemme at lave; del løgene i skaller(blancher dem evt. lige 1 minut inden og lad køle af, så skiller lagene nemt) og hæld dem på et sylteglas med en lage af lige dele rørsukker og lige dele eddike – kog lagen op med laurbærblade, stjerneanis og hvidløg. Efter en uge på køl har man lækre sur/søde løg der passer ret godt til et fedt stykke kød.

Der skulle også lige et knasende element og en sauce til – saucen er en persilleolie, masser af bredbladet persille blended længe med solsikkeolie. Knaset er øllebrød der er tørret i ovnen. Jeg tog nogle skiver rugbrød uden kerner og kogte det helt ud med en god, ikke bitter, ale og en stor skefuld sød sennep. Grøden kogte jeg ind til den var ret tyk og hældte den ud på en bageplade med papir på og et nyt ark bagepapir ovenpå igen. Så glattede jeg det bare ud og tørrede det i ovnen ved 100-110 grader til det var sprødt og lækkert.

svinebryst1

2 comments

 1. Tommi siger:

  Super fed side du har dig! Mega meget god inspiration.
  Kan man fryse det konfiterede svinebryst i fedtet?

  • Sjønne siger:

   Tak skal du have :)

   Jeg tror ikke det egner sig til at fryse ned, og det er heller ikke nødvendigt da det sagtens kan holde sig flere måneder hvis det er saltet og tilberedt rigtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *